Čitalačke želje za 2023. godinu

2. januar 2023.

Novogodišnji patuljak pored gomile knjiga
Novogodišnji patuljak pored gomile knjiga

Premda mi simbolični „novi počeci“ ne znače mnogo, ove godine poklopili su se sa značajnim odlukama i promenama u mom životu koje će uticati i na čitanje. Danas želim da vam pišem o željama za narednu godinu i kako sam zamislila budućnost ovog profila (spoiler alert: do kraja posta, svi će preživeti).

🍂Najveća želja jeste da pročitam Prusta opet. Premda je poduhvat sam po sebi već ogroman, za mene je još veći jer znači da moram predati svoju doktorsku disertaciju do kraja leta da bih mogla na jesen da započnem s Prustom.

🎨 Knjige o istoriji umetnosti bile su nekoliko godina veliki deo mojih čitanja, ali su se u poslednje vreme izgubile usled životnih okolnosti i čudovišta koje mi sedi na grudima (ime počinje na D, završava se s T). Volela bih to da promenim jer ima mnogo sjajnih tema za razgovor o umetnosti koje ovakve knjige inspirišu.

📚Narednih nekoliko meseci najviše ću čitati u biblioteci Matice srpske – jedna konkretna čitaonica i stolica u njoj zaslužne su za sve moje akademske (ne)uspehe i tamo sam provodila sate tokom studija. Dok sam aktivno spremala ispite, uvek bih imala „stručne“ knjige i jednu „za pauzu“, a u ovoj drugoj kategoriji našla su se mnoga dela koja su danas stalni članovi moje intimne biblioteke. Birala sam ih uvek inspirisana nekim fusnotama u stručnim knjigama, te me očekuje svojevrsna avantura od sredine januara i planiram da je dokumentujem na profilu.

📓Pošto sve sem knjiga koje vam predstavljam čitam na engleskom, od sociologije preko filozofije do marketinga, izbegavala sam čitanje „za dušu“ na bilo kom jeziku sem srpskog. Ipak, mislim da propuštam sjajna dela, pa želim to da promenim.

Izvesno je da će moja čitanja i tumačenja biti pod snažnim uticajem svakodnevnog rada na temi intimnosti u ispovednoj poeziji, ali radujem se svom čitalačkom rastu i novim cerebralnim podešavanjima!

Nadam se da će vas moja promišljanja književnosti inspirisati.

Sad vi! Kakve su vaše čitalačke želje za narednu godinu? 😊

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Čitalačke želje za 2023. godinu

Dođi da vidiš šta se priča na klubu!

Hej, ti!

Želiš da razgovaraš o književnosti sa drugim ljudima?
Otkriješ nove autor(k)e?
Provedeš veče kao knjiški Šerlok Holms? 😁

Pridruži nam se na Klubu kratkih priča. 😊

Šta je Klub kratkih priča?
Klub kratkih priča