Kako preporučiti knjigu?

17. avgust 2022.

Kolekcija knjiga koje planiram da pročitam
Kolekcija knjiga koje planiram da pročitam

Na fotografiji su kao neki moji čitalački planovi. Kažem ’kao’ jer planiram da ih se ne pridržavam. I to je plan.

No, pade mi na pamet da podelim svoje iskustvo s preporukama knjiga. Dešava mi se, a posebno se dešavalo pre no što sam počela da pišem ovde o knjigama, da me ljudi pitaju za preporuke. Prvobitni instinkt bio mi je da im preporučim svoje najdraže knjige, održim petominutni govor o tome zašto su najbolje, i to je to. Ali onda se desilo da im se te knjige nisu dopale jer nisu imali na umu da ja uglavnom volim lirske, eksperimentalne romane, poeziju ili određene teme, i da je najverovatnije da ću im to i preporučiti jer to najviše čitam. A nisam ni ja imala na umu da, kad neko traži preporuku, on u glavi ima knjigu koju bi želeo da čita, samo ne zna ko ju je napisao i kako se zove. Ima ona izreka da, ako ne možeš nikako da nađeš takvu knjigu, napiši je. Ili, povoljnija opcija, nađi nekog zaluđenika da ti preporuči baš tu i baš takvu.

Kako danas preporučujem knjige?

  1. Ako ne poznajem dobro osobu, pitam

    • šta je čitala poslednje,
    • koja joj je omiljena knjiga i zašto joj je omiljena (ovo drugo je važnije),
    • da li očekuje da je knjiga ostavi u određenom raspoloženju, i za mene najbitnije kad biram knjige i za sebe
    • na koje pitanje traži odgovor.

    Čvrsto verujem da se na dnevnom nivou suočavamo s pitanjima i verovatnije je da ćemo obratiti pažnju na aspekt knjige koji nam na to pitanje odgovara, ma kako, nego na nešto što nas se ne tiče u datom trenutku.

  2. Svaka knjiga je za svakog, ako se uzme u obzir gorenavedeno.

    Stoga, potrudim se da ponudim izbor i ispričam svoje iskustvo čitanja te knjige. NE o čemu se knjiga radi (vidite da to ni ovde ne radim), to će pisac uvek bolje uraditi – već zašto sam je ja čitala, kako sam je doživela i zašto mislim da je zanimljiva. Ne mora čak biti ni dobra po mojim kriterijumima. To pomogne osobi da vidi kako čitam i da li bi joj se dopalo nešto slično.

  3. Uvek preporučim bar pet knjiga i potrudim se da onima koji nemaju izgrađene čitalačke navike (što je skroz u redu i nije sramota) stavim do znanja da treba da ostave knjigu koja im ne prija. Nema smisla da gube vreme.

I to je to.

Kako vi preporučujete knjige?

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Kako preporučiti knjigu?

Dođi da vidiš šta se priča na klubu!

Hej, ti!

Želiš da razgovaraš o književnosti sa drugim ljudima?
Otkriješ nove autor(k)e?
Provedeš veče kao knjiški Šerlok Holms? 😁

Pridruži nam se na Klubu kratkih priča. 😊

Šta je Klub kratkih priča?
Klub kratkih priča