Gde naći stare knjige?

9. avgust 2022.

Sajt Archive.org
Sajt Archive.org

Negde sam pročitala da za film, kada prođe nekoliko godina, kažemo da je ’star’, dok niko za Šekspira neće reći ’ma onaj stari pisac’ ili ’stara knjiga’. Ali knjige ipak postaju stare, po parametrima izdavača, autorskih prava i čitanosti. Kad istekne period od pet do deset godina, lovimo ih po ulicama, antikvarnicama, bibliotekama ili Kupindu. Ovo sve važi za domaća izdanja i poneko strano, ako je baš ’klasik’ (ne volim tu reč). A šta ako se ovog jutra probudite i želite da pročitate sociološku knjigu iz devedesetih objavljenu u Irskoj? Želeli biste da vidite statistiku razvoda u Americi posle Drugog svetskog rata? Zanima vas šta su feministkinje smatrale o porodici sedamdesetih?

Rekao bi neko da je to nemoguće, posebno uzevši u obzir da je Kobson (baza za pretraživanje knjiga i časopisa) dostupan samo naučnoj javnosti ili se koristi u bibliotekama, a na mnoge platforme naše biblioteke i univerziteti nemaju pretplatu.

Ali ipak jeste moguće a, verovali ili ne, čak je i legalno.

Mnogi univerziteti imaju digitalne biblioteke (Cambridge, recimo), a ukoliko imate DOI rada ili knjige koja vam treba… (ostatak mogu da podelim s vama u inboksu jer sam uzorna građanka). Okej, možda ovo baš i nije najsrećnije rešenje.

Ali, da li ste čuli za Archive.org? U pitanju je neprofitna digitalna biblioteka koja vam virtuelno iznajmljuje knjige i mnoge druge stvari. Pronađete knjigu koja vas zanima (a imaju skoro SVE što sam tražila, spasavaju mi život gotovo svakodnevno), i besplatno je zadužite na 14 dana. Možete je vratiti i čitati nešto drugo u bilo kom trenutku, kao i ponovo zadužiti po isteku roka.

Trenutno čitam sociološku studiju Lynn Jamieson, beskrajno zanimljivu i podsticajnu. Bavi se demistifikacijom mitova ’nekada su svi svakom pomagali i voleli se’, ’duh zajednice’ i sličnih floskula koje se danas čuju na svakom koraku, a sve to upakovanu u istoriju intimnosti u 20. veku – ljubavne, prijateljske, komšijske, roditeljske, kakve god hoćete.

Stoga, ako ste u potrazi za nekom ’starom knjigom’, topla preporuka za ovu platformu. Javite ako nađete nešto zabavno! Gde vi nalazite knjige?

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Gde naći stare knjige

Dođi da vidiš šta se priča na klubu!

Hej, ti!

Želiš da razgovaraš o književnosti sa drugim ljudima?
Otkriješ nove autor(k)e?
Provedeš veče kao knjiški Šerlok Holms? 😁

Pridruži nam se na Klubu kratkih priča. 😊

Šta je Klub kratkih priča?
Klub kratkih priča