Zašto je Robert Louel toliko kontroverzan?

6. avgust 2022.

Početak zbirke Delfina u sklopu knjige Sabrana dela Roberta Louela
Početak zbirke Delfina u sklopu knjige Sabrana dela Roberta Louela

Svi znamo za Knausgorove porodične drame i suđenja koja je izazvalo otkrivanje privatnosti živih i neživih članova porodice u „Mojoj borbi”. Takva situacija u književnosti niti je jedinstvena, niti je nova, ali uglavnom čujemo za one koje na ovaj ili onaj način postanu popularne. Sigurna sam da ste svi čitali, ili makar čuli, za Silviju Plat i tzv. ispovednu poeziju. Silvija Plat je nesumnjivo najpoznatija ispovedna pesnikinja kod nas, ali kada je M. L. Rozental prvi put iskoristio ovaj termin da opiše nove pesničke tendencije, pisao je o Robertu Loeulu i njegovim „Skicama života”.

On je kod nas sporadično prevođen, postoje neka starija izdanja, ali je retko u čitalačkom fokusu. Pomenula sam da ću vam pisati o ‘slučaju Delfin’, i to ne zato što volim senzacionalizam, baš naprotiv, Louel je svojim postupkom otvorio važno etičko pitanje u književnosti, a Knausgorov slučaj svedoči da ono ni do danas nije rešeno. Stoga, šta se tačno desilo?

Robert Louel je 1973. godine objavio tri zbirke, dve bitne za našu priču – „Za Lizi i Harijet” i „Delfina”. Lizi je bila njegova supruga Elizabet Hardvik, Harijet njihova ćerka, a Delfin nadimak koji je dao Kerolajn Blekvud. Na jednom od putovanja u Veliku Britaniju, Louel je imao maničnu epizodu - bolovao je od bipolarnog poremećaja koji je pratilo ekscesivno seksualno i nasilničko ponašanje u maničnim periodima. Nakon jedne takve epizode, uselio se u kuću Kerolajn Blekvud i odlučio da ostane u Evropi. Sve vreme njegovog boravka u Evropi, Elizabet Hardvik mu je slala pisma, a postepeno shvativši šta se desilo, ta pisma su postajala očajnička, preklinjuća i sve ostalo što prati ljubavne drame. I dalje, ovo nas ne bi zanimalo da Louel nije iskoristio ta pisma da napiše, ni manje ni više, nego sonete. Pošto Elizabet Hardvik sigurno nije pisala pisma u formi soneta, jelte, on ih je izmenio tako da se uklope u stihovnu formu i objavio ih, dobivši čak i Pulicerovu nagradu za njih.

Adrijen Rič je napisala da je to najgnusniji i najpodliji postupak u istoriji svetske poezije i da će muškarci poput njega svašta uraditi da bi nahranili svoj bolesni ego (mašemo drugarici Rič). A šta je tačno napisao?

To u nekom narednom postu. 😊

Originalna objava
Instagram - @bookatorium - Zašto je Robert Louel toliko kontroverzan?

Dođi da vidiš šta se priča na klubu!

Hej, ti!

Želiš da razgovaraš o književnosti sa drugim ljudima?
Otkriješ nove autor(k)e?
Provedeš veče kao knjiški Šerlok Holms? 😁

Pridruži nam se na Klubu kratkih priča. 😊

Šta je Klub kratkih priča?
Klub kratkih priča